MUN KOMBUCHA o la primera kombutxa catalana

MUN KOMBUCHA o la primera kombutxa catalana

La història de MUN KOMBUCHA, o el primer kombutxa català, es remunta al 2013. En Jordi Dalmau, cofundador de la companyia Mun Ferments i enginyer de professió, havia estat diagnosticat de síndrome de Gilbert quan tenia 13 anys. Però no va ser fins que estava entrant als quaranta, que va decidir posar-se en mans d’un terapeuta per intentar posar solució al cansament que arrossegava, acompanyat de cefalees i contractures freqüents.

Després d’alguns consells i passats alguns mesos, en Jordi va apostar per canviar els seus hàbits alimentaris. Va introduir a la seva dieta més proteïna i més greixos i va reduir la ingesta d’hidrats de carboni. En aquell moment, també va començar a introduir al seu dia a dia els fermentats que el seu terapeuta li havia proposat: quefir, xucrut, envinagrats, formatge de llet crua… i, per últim, una beguda de la qual mai havia sentit parlar: el kombutxa.

El kombutxa va ser el que més se li va resistir de trobar. A l’herbolari on acostumava a comprar, no tenien ni idea de com aconseguir-lo. En Jordi, que ja tenia experiència en l’elaboració de quefir d’aigua i de llet, va pensar que no seria tan difícil fer-se el seu propi kombutxa. Va aconseguir una mare per poder-lo elaborar, l’ara conegudíssim SCOBY, i va començar a fer-se te fermentat de manera casolana. Sense tenir cap referent ni haver-lo tastat mai, va seguir fil per randa les instruccions per fer aquesta beguda d’orígens mil·lenaris. Al 15è dia de fermentació, va decidir tastar-lo.

El gust, en aquell moment, molt avinagrat, no va entusiasmar-lo, però el que sí que el va sorprendre és que, amb, pràcticament el primer got, va començar a sentir com el seu cos era més lleuger. Alguna cosa estava passant. Va decidir incorporar-lo al seu dia a dia. Cada matí, començaria amb un got de kombutxa. A poc a poc, la beguda va convertir-se en un hàbit perquè en Jordi va aconseguir que desapareguessin les seves molèsties. Era com si tota la vida hagués dut una pesada motxilla que, amb el kombutxa, deixava de ser una càrrega.

Content amb el seu descobriment: va voler que els seus amics tastessin la beguda perquè n’experimentessin els beneficis. El patró que seguien els amics sempre era el mateix. Al principi deien que no els havia agradat gaire, que tenia un gust molt fort, però a la setmana en demanaven més perquè els feia sentir millor.

El 2015 neix el primer kombutxa català: Mun Kombucha

kombutxa catalanaUna vegada els amics van corroborar que el consum d’aquella beguda de gust estrany els feia trobar millor, en Jordi, acompanyat de la seva parella, la Mercè, van decidir emprendre i apostar per fundar Mun Ferments i començar l’elaboració del primer kombutxa fet a Catalunya.

De seguida tothom va començar a anomenar Mun Kombucha com a Kombutxa, ja que era l’únic que es podia trobar al principat. Així, la primera web de la companyia va ser kombutxa.cat i posteriorment, en veure que el producte era reclamat a tota la península va esdevenir kombutxa.com

Al principi KOMBUTXA va anar alternant els envasos. No era fàcil perquè la beguda fermentada fa bombolles i no tots els taps n’aguantaven la pressió. Finalment, van trobar l’ampolla més idònia: la de gasosa de tota la vida, amb el tap ceràmic que permet obrir-la i tancar-la sense perdre gas.

kombutxa catalan

Els dos primers gustos que van treure al mercat van ser el de Poma i Gingebre i el d’Hibiscus, amb magrana i hibisc. Les primeres ampolles eren de 750 ml. Posteriorment, i atenent la petició dels clients, la companyia va començar a envasar en ampolles de 275 ml, tancades amb xapa.

Mun 275 ml kombucha chapa

També va ser llavors quan van començar a formular noves varietats que van tenir una grandíssima acceptació entre els clients particulars i les botigues que van apostar per vendre-la. Naixíen Flowers (amb flors de saüc i most de raïm), Green (amb alfàbrega i te matcha), Verbena (amb cogombre i marialluïsa), Natural… I Paleobirra (ara NotBirra), amb infusió de llúpol.

Varietats per a tots els gustos

Des del seu obrador Mun elabora totes aquestes varietats, ara en format 250 ml amb tap de rosca, més pensat per a consum immediat i individual. A aquestes, s’hi han anat afegint variacions com NotBirra Lemon, Nojito o Isotonic (amb aigua de mar). I gammes per a restauració i per a gran distribució, que també envasem en format llauna lliure de BPA.

Mun Kombucha 250 rosca

Mun Kombucha Casual vidreMun Kombucha Horeca

Jordi Dalmau & Mercè Pérez MUN KOMBUCHA

De Mataró al món

La nostra planta d’elaboració està situada a Mataró, cap de comarca del Maresme, a uns 30 quilòmetres de Barcelona. Amb un clima benèvol que li atorga el seu enclavament privilegiat, compta amb l’ambient idoni per elaborar el kombutxa més saludable del mercat. Més saludable perquè hem aconseguit que sigui el que menys sucre residual conté de tots els que es comercialitzen.

En concret, totes les varietats de la companyia, actualment més de 15, contenen entre 0,1 i 1,8 grams de sucre residual per cada 100 ml de beguda. Aquests valors són tot un rècord i aconsegueixen que Mūn sigui l’únic kombutxa sense pasteuritzar absolutament estable sense necessitat de refrigeració. Un clar avantatge competitiu que no només beneficia al consumidor final, sinó també als establiments que el comercialitzen, que no veuen compromès el seu espai de refrigeració i que no han de patir pel transport en fred.

5/5 - (1 vote)

En lire plus